Elly (65) heeft 2 kinderen en zit in een scootmobiel. Kort geleden is Elly gescheiden, en dat na 42 jaar huwelijk.‘Mijn leven is toen compleet in elkaar geklapt. Daar krabbel ik nu beetje bij beetje uit en daar heeft OpenJeHart heel veel in betekent.’

Wat betekent OpenJeHart voor Elly? ‘Het is een heel gezellige groep mensen, waar je compleet ongedwongen kunt praten. Dat gaat zowel heel diep en persoonlijk als heel luchtig.’

Juist de afwisseling van diep en luchtig bevalt Elly goed. ‘Tijdens het wandelen zijn de onderwerpen meestal luchtig. Je kletst met iedereen, om beurten komen de anderen bij je langs. Na afloop, als we koffie gaan drinken, gaan de gesprekken als vanzelf de diepte in. Soms zitten we hier de hele middag! En die variatie van de gesprekken, van koetjes en kalfjes tot heel persoonlijk, vind ik erg prettig.’

Inmiddels heeft Elly een bijzonder warme band opgebouwd met Anneke. Daar is een vriendschap aan het ontstaan. ‘Volgende maand gaan we samen een dagje uit naar Brussel’, vertelt ze verheugd.

‘Weer een stapje verder om mezelf te bevrijden’

‘We hebben allemaal wel het een en ander meegemaakt’, gaat Elly verder. ‘En iedereen begrijpt je, want hier hebben we allemaal een achtergrond. Dat onderlinge begrip geeft een heel warm gevoel.’

Naast de wekelijkse wandelgroep heeft Elly zich een keer opgegeven voor een van de activiteiten van OpenJeHart. ‘Maar daar waren best veel mensen en daar schrok ik van. Dat was echt te heftig voor mij. Maar inmiddels heb ik me toch weer opgegeven voor een activiteit, want ik wil het wel proberen. Dat zou goed voor me zijn en ik durf het nu wel aan. Weer een stapje verder om mezelf te bevrijden.’

Heeft Elly tips voor mensen die niet bekend zijn met OpenJeHart?

‘Probeer je over de drempel te zetten en ga een keer mee. De eerste keer is niet makkelijk, dat weet ik uit ervaring. Maar als mensen 1 keer hebben meegelopen blijven ze hangen. Ik had me opgegeven om voor het eerst mee te wandelen, maar eigenlijk krabbelde ik al meteen terug. Melvin van OpenJeHart belde me van tevoren op of ik zou komen en toen heb ik toch maar “ja” gezegd.’

Even wennen was het wel en wat zouden de anderen van het wandelgroepje ervan vinden dat Elly met de scootmobiel zou aankomen. ‘Maar daar werd helemaal niet moeilijk over gedaan. Die scootmobiel is nooit een probleem geweest.’

Inmiddels is Elly al 2 jaar een trouw lid van OpenJeHart. ‘Het is niet, ik heb de vrijdagmiddag over. Ik houd de vrijdagmiddag vrij.’