Al 25 jaar heeft Ingrid (54) niet kunnen werken door een niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Ingrid heeft het over haar stoornis, een voor buitenstaanders onzichtbare een daardoor vaak onbegrepen aandoening, die haar al haar halve leven in de weg zit. Ruimte voor een partner, laat staan kinderen, is er door de stoornis niet.

‘Ik ben heel snel overprikkeld. 5 bladzijden lezen betekent een half uur rusten erna. Als ik ‘s middags naar de OpenJeHart groep ga, zorg ik dat ik ’s morgens goed uitrust. Dan gaat het goed.’

Het sociale netwerk van Ingrid was hierdoor vrij beperkt. Een buurvrouw, haar moeder en een oude tante. Daarvan is nu alleen de tante nog over. ‘En die is 94.’

OpenJeHart is een enorme uitkomst voor Ingrid. En niet alleen de wandelgroep. Dat is vooral een opstap naar meer. Ingrid mag dan tot haar verdriet niet in staat zijn te werken, OpenJeHart is een goede plek om contacten op te doen. ‘Netwerken’, noemt ze dat. ‘De groep is een basis voor het maken van nieuwe afspraken. Laatst zijn we zelfs uit eten geweest!’ Hoe bijzonder dat is blijkt wel als ze aanvult: ‘Het was heel erg lang geleden dat ik in een restaurant was geweest. Ik zal maar niet zeggen hoeveel jaar. En dat is best confronterend, zo lang in je eentje rondlopen…’

‘Ik krijg weer durf om iets te ondernemen. We zijn naar het Filmhuis geweest. Nou, een bioscoop heb ik voor het laatst in 2007 van binnen gezien’

Maar nu netwerkt Ingrid er stevig op los en doet mee aan allerlei activiteiten van OpenJeHart. Zoals de workshop Klankschalen, een museumbezoek en een uitje naar de Urban Farmers. ‘Het fijne van de OpenJeHart groep is dat de anderen je steunen als je iets nieuws wilt gaan doen. Daardoor krijg ik weer durf om iets te ondernemen. Ik ben laatst op een creamiddag geweest en ben zelfs al een keer wezen zwemmen.’ Enthousiast vervolgt Ingrid: ‘En we zijn naar het Filmhuis geweest. Nou, een bioscoop heb ik voor het laatst in 2007 van binnen gezien.’

Inmiddels heeft Ingrid een afspraak gemaakt om binnenkort weer naar het Filmhuis te gaan, samen met een ander OpenJeHart-lid. Ze is duidelijk niet meer van plan om nog eens zo lang verstoken te blijven van een bioscoopbezoekje.

Gevraagd naar wat OpenJeHart voor Ingrid betekent is ze duidelijk: ‘Als ik dit niet had, zat ik nu thuis.’ In plaats daarvan is Ingrid nu aan het netwerken.