Dicky (76) en Narda (69) verloren allebei hun man, al enkele jaren zijn ze alleenstaand. Beiden hebben ze er behoefte aan om met andere mensen in contact te komen om samen activiteiten te ondernemen. Het initiatief OpenJeHart biedt ze die mogelijkheid. Trouw bezoeken ze de bijeenkomsten, waaronder de wekelijkse wandeling in Loosduinen. Maar onder andere de kerstdagen doorbrengen zonder je man, dat went nooit, ook niet na zovele jaren.

,,Want van het ene moment op het andere kom je in een hele andere situatie’’, zegt Dicky over de periode na het verlies van haar man, nu al ruim 2 jaar geleden. ,,We hebben het zo goed gehad samen, we waren zo’n twee-eenheid. En dan ineens sta je er alleen voor. In het begin is er nog wel aandacht, maar dat valt dan snel weg. Men vindt mij zo’n sterke vrouw hoor ik dan. Ik heb het er nog steeds heel erg moeilijk mee’’.

Hoe zwaar het is om je partner na zoveel jaren samenzijn te verliezen, kan Narda beamen. Zij verloor haar man elf jaar geleden. ,,Het gemis is er na al die jaren nog steeds, dat gaat nooit weg. Ik kan mezelf goed redden, doe veel vrijwilligerswerk. Maar niemand pept mij op, dat moet ik zelf doen. Daarom is het ook zo fijn om nu aansluiting te vinden bij anderen’’.
Dicky en Narda zijn niet bij de pakken gaan neerzitten in de afgelopen jaren. Ze hebben beiden altijd gewerkt, ook altijd veel voor anderen klaargestaan. Toch hebben ze beiden het gevoel dat er iets heel belangrijks mist. ,,Je kunt overdag nog zo bezig zijn, maar ondanks dat ik veel kracht put uit mijn vrijwilligerswerk en ik kan gaan en staan waar ik wil, kom je toch weer alleen thuis’’, zegt Dicky.

Zondagactiviteiten

Wekelijks zijn Dicky en Narda present bij de wandeling van de OpenJeHart groep in Loosduinen bij landgoed Ockenburgh. Het activiteitenprogramma bestaat verder ook uit thema-avonden over uiteenlopende onderwerpen, creatieve salons en speciale zondagactiviteiten. Onlangs maakte de hele groep een rondvaart door de Haagse grachten.
Hoe fijn het kan zijn om een dergelijke groep mensen om je heen te hebben ondervond Narda toen ze een tijdje ziek was. ,,Ik kon dus niet komen tijdens de wandelingen. Het is dan erg fijn dat er ook via de WhatsApp nog mensen zijn die naar je informeren. Die je kunt vertellen hoe het met je gaat. Ook kreeg ik een aantal telefoontjes en kaarten met een lieve tekst van medeleven.’’

Niet dat iedereen gebruik maakt van WhatsApp. Maar die vrijblijvendheid vindt Narda juist zo fijn. ,,Het fijne aan OpenJeHart is dat alles mag, niets moet. Ik heb bijvoorbeeld niet altijd zin om iets over mezelf te vertellen. Dan luister ik gewoon naar de verhalen van anderen. Je kunt zonder enige verplichting aan alle activiteiten deelnemen, zodat je zelf kunt kiezen wat je leuk vindt. Het is ook vooral erg leuk en gezellig om na het wandelen samen nog een lekker kopje koffie te drinken. Het is heel erg mooi dat dit ons geboden wordt.’’

Herinneringen

Dicky vindt het erg prettig om ook apart met mensen uit de groep iets te ondernemen. ,,Met mensen waar je een klik mee krijgt kun je ook zelf iets afspreken. Ik vind het zelf ook zo fijn om plekken te bezoeken die ik samen met mijn man ooit heb bezocht. Ik heb daar zoveel mooie herinneringen aan. Naar de Veluwe, waar we wandelden met de hond. Of speciale plekken aan de kust, waar we altijd samen waren.’’
Samen plezier beleven, maar ook soms je verdriet kunnen delen. Met veel plezier kijken ze terug op de thema-avond waarbij je je eigen verhaal bij muziek mocht vertellen. Dicky was vroeger fan van Cliff Richard, haar man van Elvis, dat was toen wel een ‘probleem’.

Narda had meer op met Tom Jones en Engelbert Humperdinck. Zo haalden alle leden aan de hand van muziek mooie herinneringen op aan vroeger. De realiteit is dat de decembermaand weer voor de deur staat. Voor Dicky het derde jaar dat ze zonder haar man de Kerstdagen viert. ,,Hij was ook op 30 december jarig. Veel mensen om me heen zijn erg druk, met kinderen en kleinkinderen. Vragen doe ik niet zo snel. Ik ga wel weer naar een plek waar ik een mooie herinnering aan heb. En natuurlijk is er het kerstdiner van de groep, waar we allemaal naar uitzien’’. Ook Narda blijft in beweging, zoals ze dat onder andere bij OpenJeHart doet. ,,Als het even kan, niet thuis blijven zitten, dat zou ik de mensen willen meegeven. Ga er op uit en ontmoet je buurgenoot’’.