,,Mijn hart ligt bij het helpen van mensen”

De missie van Liane

Liane Wolfert is de oprichtster van OpenJeHart. Onderstaand interview met Liane verscheen in de Flevopost ter gelegeheid van het 5-jarig bestaan van haar onderneming.

DRONTEN – Liane Wolfert richt zich met haar bureau LWPC, Liane Wolfert Personal Coaching, op mensen in kwetsbare omstandigheden. In opdracht van gemeenten en welzijnsorganisaties ontwikkelt ze concepten in het sociaal maatschappelijk domein. ‘Mijn hart ligt bij het helpen van mensen. En dat is precies wat ik nu doe’, vertelt Liane.

Vijf jaar terug heeft Liane een aantal kantelmomenten in haar leven meegemaakt. ‘Na dertig jaar huwelijk gingen mijn man en ik scheiden en raakte ik mijn baan kwijt. Alles staat dan even stil en je moet opeens gaan nadenken over wat je wilt met de rest van je leven. Gelukkig had ik een grote groep mensen om mij heen die mij hierin heel graag wilde steunen.’

Helaas heeft niet iedereen het geluk een trouwe groep vrienden of familie om zich heen te hebben. ‘Hierdoor ontstond bij mij het idee om iets op te starten voor de mensen die wat extra steun en hulp goed kunnen gebruiken. Ik heb altijd al een eigen onderneming willen hebben en zag dit als een mooi moment. Ik begon aan een coach opleiding, ontwikkelde een concept en schreef mij als personal coach in bij de Kamer van Koophandel.

Vlak hierna startte de kersverse onderneemster met haar eerste project. OpenJeHart is een project voor mensen die, net als ikzelf, een kantelmoment meemaken. Dit kan zijn door het verliezen van een geliefde, het kwijtraken van een baan of een echtscheiding. Door groepen mensen met elkaar in verbinding te brengen en te laten communiceren met elkaar, vervul je de enorme behoefte om gehoord worden.’

Elke OpenJeHart groep bestaat uit ongeveer twintig personen, welke minimaal twee keer per week bij elkaar kunnen komen. ‘Dit kan tijdens een wandeling, een diner of een andere leuke activiteit zijn. De bijeenkomst wordt begeleid door een professionele coach die de deelnemers meestal een thema geeft om over te praten. Op deze manier komen de gesprekken op gang, krijgen ze diepgang en leren de leden elkaar echt kennen. Het is zeker niet alleen maar een wandel- of eetclubje. Door de activiteiten van OpenJeHart ontstaat er een sociaal netwerk waarbij mensen echt een beroep op elkaar kunnen doen.’

Twee jaar geleden heeft Liane een apart project voor mantelzorgers ontwikkeld. ‘Ik merkte dat er onder de OpenJeHart leden ook veel mantelzorgers aanwezig waren en besloot uit te zoeken waar hun behoeftes liggen. Mede dankzij een groot onderzoek van PGGM kwam ik erachter dat dit vooral erkenning en herkenning, het delen van verhalen en ontspanning is. Bij Mantelkring staan deze punten centraal. Mantelzorgers krijgen tijdens de activiteiten de kans om eindelijk eens die aandacht en tijd aan zichzelf te besteden, in plaats van aan een ander.’

Afgelopen januari won Liane dankzij haar inzet met Mantelkring de Mantelzorg Award 2016, welke ze overhandigd kreeg door staatssecretaris Van Rijn. ‘Mantelzorgers zelf hebben mij opgegeven voor de nominatie. Het is mooi om de prijs te winnen, maar nog mooier om te weten dat de mantelzorgers mij hebben voorgedragen.’

Niet alleen de leden waarderen haar inzet, ook verschillende gemeentes zien wat Bureau LWPC voor hun gemeenschap kan betekenen. ‘Op het moment hebben we meerdere OpenJeHart en Mantelkring groepen in Dronten, Lelystad en Den Haag, waar we volgend jaar in alle acht staddelen mogen starten. Daarnaast zijn we continu bezig met het ontwikkelen en uitvoeren van nieuwe concepten. Dit doe ik inmiddels met een team van vier personen in vaste dienst, en tal van zzp-ers en vrijwilligers die de groepen begeleiden.

Een van de laatste projecten van Bureau LWPC is SOEP!. Met dit project is Liane winnaar geworden van Het Beste Idee van Dronten. SOEP! richt zich op jongeren tussen 14 en 18 jaar die deel uitmaken van gezinnen die op of rondom bijstandsniveau leven. De uit Dronten afkomstige voetballer Hakim Ziyech heeft zich opgeworpen als ambassadeur van het project. ‘Het is belangrijk dat dit soort bekende gezichten hun steun geven aan onze projecten. Het laat namelijk zien dat ook de mensen waarvan je het niet zou verwachten en misschien wel tegen opkijkt, in een soortgelijke situatie zitten of hebben gezeten.’

In oktober bestaat Bureau LWPC vijf jaar en dit viert Liane met een feest. ‘De tijd gaat zo snel. Vijf jaar geleden had ik niet durven dromen van het punt dat we nu al hebben bereikt! Daarom wil ik iedereen die mij de afgelopen jaren geholpen heeft trakteren op een mooie avond. Gewoon om te bedanken dat zij er altijd voor mij zijn’, besluit Liane.

Anja (61):

,,Het delen van mijn verhaal is wat ik nodig had”

Na mijn ontslag en heel veel afwijzingen voor een nieuwe baan kwamen de muren op mij af. Ik kreeg allemaal klachten en merkte dat ik vaker een reden zocht om langs te gaan bij de huisarts die mij uiteindelijk doorverwees naar een psycholoog. Door mij aan te sluiten bij OpenJeHart krijg ik weer contact met andere mensen waar ik mijn verhalen mee kan delen. Hierdoor kan ik positief in ‘t leven staan en ‘t beter aan. Het delen van mijn verhaal is wat ik nodig had zodat ik mijn gesprekken bij de psycholoog niet meer nodig heb en dat voelt heel goed.