In gesprek met Monique, coach van OpenJeHart:

‘Ik ontmoet zoveel leuke mensen’

Tien jaar terug werd Monique (rechts op de foto) doof. Dankzij een implantaat kan ze inmiddels horen en ze zocht uit wat voor haar allemaal mogelijk was. ‘Het interesseert me enorm wat andere mensen beweegt, letterlijk en figuurlijk. Ik houd ervan de verhalen van een ieder aan te horen. Ik ben dan ook blij dat ik coach kon worden bij OpenJeHart.’

De functie van coach geeft Monique het gevoel dat zij een nuttige bijdrage levert aan het welzijn van anderen. Elke woensdagochtend om 10.30 uur vertrekt ze met ‘haar’ groep voor een rondje in een groene omgeving. Het gaat om het samen zijn, het wandeltempo wordt simpelweg aangepast aan de traagste.
‘Buiten zijn vind ik heerlijk en als we lekker zijn uitgewaaid gaan we altijd samen koffie drinken.’ Soms zet Monique een thema in. ‘Om de mensen een beetje te prikkelen of los te krijgen’. De mensen die ze als coach ontmoet zijn divers. ‘Sommigen willen nieuwe vrienden maken of komen voor de gezelligheid. Maar er zijn ook mensen bij die wat meer eenzaam zijn en betrokkenheid zoeken. Het kan voor die laatste groep wel eens een stap te ver zijn om zich aan te sluiten bij een wandelgroep van OpenJeHart.’

Bakkie Aandacht
Om die doelgroep tóch te bereiken wordt Bakkie Aandacht ingezet. Een vrolijke foodtruck van waaruit koffie, maar vooral veel aandacht wordt geschonken. Regelmatig staat Bakkie Aandacht bij winkelcentra. ‘Vaak horen we dan van mensen “Oh, ik val hier in een warm bad. Wat aardig dat u vraagt hoe het met mij gaat.” Monique: ‘Mensen praten niet meer met elkaar, ze zitten alleen nog op hun mobiel. Bij Bakkie Aandacht heb ik mensen tot tranen toe ontroerd zien worden.’