Joke (65) is een OpenJeHart lid dat slim vooruit kijkt in het leven. Al jaren gelukkig getrouwd met Dick, moeder van 2 zoons en de beschikking over een groot sociaal netwerk. Alleen bevindt dat netwerk zich op een kleine 100 kilometer afstand van het appartement van Joke en Dick.

‘Wij wilden zo graag nog een grote stap maken in ons leven. We waren heel jong getrouwd, 46 jaar geleden al’, vertelt Joke niet zonder trots. ‘En al die tijd hebben we in Amersfoort gewoond. We hadden daar een prima sociaal netwerk van vrienden en familie. Zelfs mijn moeder van 87 leeft nog.’ Maar die bijzondere stap, verhuizen naar een grote stad, kon niet langer uitgesteld worden. ‘Als we het ooit nog willen, dan moeten we het nu doen’, zei Dick. ‘Je moeder wordt misschien wel 100.’

Die grote stad, dat werd Den Haag. ‘Geen dag spijt van gehad’, vertelt Joke. Maar zij is zich vooraf terdege bewust van de gevaren. Het sociale netwerk uit Amersfoort komt niet even tussendoor op de koffie.

‘Ik ben meteen lid geworden van een sportclub. Pas later zag ik iets van OpenJeHart voorbij komen. “Is dat wel iets voor mij?”, dacht ik eerst. Maar waarom niet? Het is ook voor nieuwkomers in de stad.’

De vooruitziende blik van Joke trok haar over de streep. ‘Stel dat er iets gebeurt met Dick, dan heb ik al een netwerk. Het is ook preventief.’

Een drempel om me aan te melden voelde Joke helemaal niet. ‘Ik ben ook gewend om er alleen op uit te trekken. Dick en ik houden van hele andere dingen. Hij ging na een half jaar hier in Den Haag weer vrijwilligerswerk doen, want hij sprak niemand meer. En ik heb de sportclub en OpenJeHart.’

Joke voelt zich als een vis in het water bij de OpenJeHart groep. ‘Je kunt je verhaal kwijt. We hebben leuke gesprekken én moeilijke. En er zijn veel activiteiten.’

‘Stel dat er iets gebeurt met Dick, dan heb ik al een netwerk’

Initiatief nemen doet ze ook. ‘We hebben een Whatsapp-groep, en als ik ergens zin in heb, een dagje fietsen ofzo, dan maak ik een afspraak. Dat werkt heel goed.’ Ze kan het iedereen aanbevelen. ‘Heb je weinig contacten? Kom erbij. Binnen een mum van tijd wordt je netwerk groter.’

En mist Joke Amersfoort dan helemaal niet? ‘Oh, maar daar kom ik 1 of 2 keer per week hoor. Dan bezoek ik mijn moeder, familie en vrienden. Er wonen ook nog 2 broers van me, dus ik heb haar niet alleen achtergelaten hoor!’, lacht Joke.

Om beslist toe te voegen: ‘Ik ben een blij mens. We gaan hier nooit meer weg.’